joi, 12 iulie 2012

rațíonamentul și rațíunea


 sunt departe de a fi sinonime, Alexandre Dumas- fiul

E vară, vacanță, soare cât să facem  față pentru  trei ierni  la rând, una/alta,   ordine în gânduri, printre hârtii, așa am descoperit , într-un caiet vechi- clasa a XI- real, o  problemă.
 Să  nu-mi ceri, te rog frumos, autorul, că nu-l știu. Eu am transcris  conținutul.
 Rezolvarea?  Să vedem!

Oricare om are, în mod normal, doi părinți, patru bunici și opt  străbuni.
 Până aici, nimic complicat. 
Dacă privim înapoi,  cu fiecare generație, numărul  antecesorilor   se dublează,  întâia generație ( din urmă) sunt cei doi părinți, adică 2 la puterea 1, a doua, sunt bunicii, adică 2 la puterea 2. Ar urma străbunicii, 8, adică 2 la puterea 3.
Și dacă ne tot ducem  cu gândul înapoi, a N-a generație ar număra  2 la puterea n strămoși,  pentru fiecare om din ziua de astăzi.
Biologia  zice că  generațiile se succed  cam la 25 de ani.
Înseamnă că în urmă  cu   500 de ani, deci, prin anii 1512, asta însemnând cu   20 de generații în urmă, pe pământ  viețuiau 2 la puterea 500:25, deci 2 la puterea 20, ceea ce înseamnă 1048578 strămoși  ai fiecăruia dintre noi.
Eu n-am socotit, calculul  a fost făcut de  autorul problemei, nu am niciun motiv să nu-l cred.
Rezultă , din ce spune el, că populația globului, în urmă cu o jumătate de secol, era mult  mai mare decât astăzi.
În februarie 2012, populația Terrei era de 7 miliarde.
 Dacă acum aproape o   jumătate de secol,  când  a fost gândită problema, populația  globului număra  3,5 milioane de oameni, se întreabă retoric  autorul,  în secolul al XV-lea, pământenii ar fi  ajuns la  de  3,5  milioane de  miliarde de oameni?
 Dar  dacă o raportăm la  cele 7 miliarde actuale, ajungem la astronomicul număr  de  7 milioane de miliarde de oameni??

 
 O fi posibil, știut fiind  că populația  globului crește, nu scade?
 Pe Wikepedia , citesc că  astăzi populația  Terrei este  de 10 ori mai mare  decât acum 400 de ani...ce să mai alegi?
Tu cum zici? Ar fi încăput atâta lume pe Pământ?
Ar fi fost mult prea mare înghesuiala?
Să se fi mutat , deja, unii pe alte planete?//

21 de comentarii:

  1. Sa incercam regresiv. Daca doi oameni au 3 copii, populatia e in crestere. Biblia spune ca Adam si Eva ar fi avut vreo 300 de copii. Devine neclar. Rata de crestere a scazut de la 150 (300/2) la 1,5 (nasteri/decese). Devine extrem de greu de calculat. Eu ma las pagubas!

    RăspundețiȘtergere
  2. doi frati au aceiasi stramosi. asadar, stramosii sunt comuni mai multor oameni. as simple as that

    RăspundețiȘtergere
  3. Cea mai faimoasa teorie- privitoare la cresterea populatiei- ii apartine matematicianului britanic Thomas Malthus, care, in 1798 - cand pamantul avea doar un miliard de locuitori -, a calculat ca o crestere exponentiala a populatiei va duce la foamete.

    Si in plus, as zice, ca va duce la conflicte , cat si la analfabetism.

    Lidia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar urmările acestei creșteri a populației, dragă Luli, duc, în afară de ceea ce bine subliniezi tu, la accelerarea ritmului vieții, care pe unii îi duce în extaz, iar pe alții îi aruncă în deznădejde. Ei nu pot face face presiunii mult prea puternice a tehnologiei, a iureșului general.
      Se spune că spectacolul de revistă „Opriți lumea- vreau să cobor„ ar fi avut un succes nebun la New York și Londra, în urmă cu vreo câțiva ani.
      Mai conservatori, vârstnicii reacționează dur în fața schimbărilor- timpul pare că trece mai repede.
      Alvin Tofler face un calcul în „Șocul viitorului„ arătând că atunci când un tată, în vârstă de 55 de ani îi va spune fiului său de 15 ani că trebuie să mai aștepte doi ani până când va avea mașină proprie, cele 730 de zile înseamnă doar 4% din existența tatălui până la data respectivă, dar peste 13% din existența tânărului.
      Două ore din viața unui copil de 4 ani contează cât 10 ore din viața unei mame, care are 24 de ani.
      Îi poți cere unui copil să aștepte două ore, până primește o bomboană, se întreabă autorul , dacă așteptarea lui echivalează cu 14 ore cât ar aștepta mama să primească o ceașcă de cafea?
      La pagina 447 a „Socului viitorului„, autorul se arată bucuros să constate că în ultimii ani a proliferat brusc un fenomen- organizațiile dedicate studiului viitorului.Este o reacție homeostatică a societății față de accelerarea schimbării.
      Am ales un exemplu- care sunt variantele posibile ale viitorului transporturilor urbane- un centru de imagine va recruta artiști, sculptori, dansatori, proiectanți de mobilă, paznici pentru parcări și multe alte persoane, care manipulează, într-un fel sau altul, spațiul cu ajutorul fanteziei.
      Conlucrând, ei vor aduce idei la care, poate, inginerii, tehnocrații, autoritățile nici nu s-au gândit vreodată. Nu vor lipsi din „peisaj„ muzicienii!!


      Să mai continui?
      Fiecare om ar trebui să citească și să încerce să înțeleagă „ȘOCUL VIITORULUI„, ca să poată visa, măcar, la cum va fi el.
      p.s. există și tineri radicali-elita virulentă.

      Ștergere
  4. Şmecher problematicul acesta: adună la grămadă contemporani cu strămoşi şi raportează suma totală doar la anul 1512. Şi sigur că au încăput toţi: unii pe şi alţii sub pămînt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simpatic gândul tău!
      Ultima propoziție îmi amintește de maestrul Paler, care spunea că, de sus,Pământul este o lacrimă.

      Aș încerca o explicație- bucurie pentru cei vii, întristare pentru cei trecuți dincolo..

      Ștergere
  5. Când văd cifre, mă pierd. :) Dar cred că de fapt noi oamenii suntem foarte înrudiţi: avem o grămadă de strămoşi comuni.

    RăspundețiȘtergere
  6. Un răspuns întârziat!

    CEZAR10 iulie 2012, 16:49

    MApN Comunicat nr. 126/ 09.07.2012


    Absolvenţii colegiilor militare liceale au obţinut, la examenul de bacalaureat din acest an, rezultate foarte bune, promovabilitatea generală fiind de 98,5 la sută.
    Astfel, din totalul de 272 de elevi de clasa a 12-a de la Colegiul Militar Liceal "Ştefan cel Mare" Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Militar Liceal "Mihai Viteazul" din Alba Iulia şi Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" din Breaza, doar patru au fost respinşi.
    Promovabilitatea la liceul din Câmpulung Moldovenesc a fost de 100 la sută, la Alba Iulia de 98,88 la sută, iar la Breaza de 96,74 la sută.
    Elevii au susţinut examenele la Centre de examinare din localităţile Câmpulung Moldovenesc (Colegiul Silvic "Bucovina"), Alba Iulia (Colegiul "Horia Cloşca şi Crişan") şi Breaza (Liceul teoretic "Aurel Vlaicu"), în aceleaşi condiţii ca şi colegii lor din mediul civil.
    Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, adresează în mod public felicitări, atât absolvenţilor colegiilor militare, cât şi corpului profesoral, apreciind faptul că învăţământul militar a menţinut la un nivel de excelenţă calitatea actului educaţional.

    M-aș bucura dacă structurile noastre asociative ar face un gest simbolic și ar premia pe cei mai merituoși dintre acești tineri și, de ce nu, dintre dascălii acestora./// Aici nu este nici-o injuratura ! Cu toate astea pun pariu ca nu veti publica ! De ce???
    RăspundeţiŞtergere
    Răspunsuri
    INCERTITUDINI11 iulie 2012, 09:51

    Era de așteptat să se obțină asemenea rezultate: în colegiile militare sunt admiși elevi foarte bine pregătiți, pentru că și concurența este mare.
    Sunt comparabili cu aceia din colegiile civile, care au promovat bacalaureatul cu nota 10.
    Programul lor de școală este atent supravegheat, duc o viață echilibrată, așa că notele de la bacalaureat sunt o reflectare a seriozității.
    p.s. nu mă mai bombardați, vă rog, cu tot felul de comentarii, nu sunteți deloc străin de cele petrecute ieri.
    Ştergere
    Anonim12 iulie 2012, 12:42

    Cezar e un exemplu elocvent pentru acesti absolventi. A ajuns tocmai locotenent-colonel si are blog unde scrie foarte frumos si corect. Bravo Cezare!
    Ştergere
    INCERTITUDINI12 iulie 2012, 13:49

    Suntețí un @Anonim cumsecade și răbdător, dacă ați citit tot ce se scrie pe aici, fără să înjurați sau să aruncați cu pietroaie și expresii neigienizate în profesorii, „care tot adună bani în buzunarele lor neîncăpătoare„.
    Sunt de acord cu dumneavoastră că adulții care se respectă și-i respectă și pe alții, la rândul lor, merită stima celor din jur.
    Așa devin ei modele!
    Mulțumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu cred in Alvin Tofler. Nu mi se pare deloc obiectiv. Pare un "om de stiinta pur". Pleaca de la o idee si cauta dovezi care sa o confirme. Tot ce nu confirma "teoria" intra in clasa exceptii. Problema apare atunci cand exceptiile sunt mai numeroase decat dovezile de confirmare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu cred în teoria lui, este vorba despre o carte și, ca toate cărțile, este subiectivă, nu?
      L-am citat, pentru că l-am citit.

      În plus, a trebuit să-i ofer cuiva,certat rău cu limba română, o sursă sigură, nu un titlu de carte, primit cadou de la prietenul google.

      Ștergere
  8. Ma gandeam la parerea lui Dumas si imi intareste convingerea ca prin rationament poti ajunge oriunde, dar numai prin ratiune gasesti drumul cel bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rațiune o fi și în munca albinelor, care-și zidesc fagurii după o geometrie doar de ele știută?
      ..”albinele, prin legea firii/Menite-s să dea pilda rânduielii/Și celui mai înfloritor regat„W. Shakespeare

      Ștergere
  9. Suntem multi,suntem putini?!
    Greu de eprimat prin cifre.Cert e ca,daca mai demult o camera gazduia si 12 suflete,acum fiecare isi cere dreptul la confortul propriu...asa ca spatiul se miceste pe pamant,nu numai noi,oamenii crestem sau descrestem ca numar.

    Imi plac "omuletii" tai:).

    RăspundețiȘtergere
  10. Angi,
    Citeam undeva că mult prea mulți oameni depășesc greutatea medie. De aceea, Pământul suportă, în plus, echivalentul unui miliard de oameni cu greutate normală..
    Omuleții? Mi i-a trimis cineva!

    RăspundețiȘtergere
  11. Sarut mana, Gina! Poate ca, printre distinsii tai cititori se vor gasi cativa sa se uite si pe aici, la subiect:
    http://victorvis55.blogspot.ro/2011/07/o-planeta-suprapopulata.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Victor,
      Am citit pe nerăsuflate.
      Ce să spun? că sunt înspăimântată, chiar dacă unele dintre opiniile postării tale îmi erau, oarecum, cunoscute?
      În clasa a IX-a,poate chiar cu un an mai devreme, am învățat o maximă „Homo homini lupus est„. Atunci îi înțelegeam mesajul într-un fel.
      Astăzi, aici îl „văd” în toată transparența lui monstruoasă.
      p.s. să fie , oare, ceea ce se vede în jur începutul?

      Ștergere
    2. Asa este! Dupa ce am publicat-o, aceasta postare a fost cateva luni pe primul loc la "populare", ceea ce inseamna ca a starnit un interes urias. Si pe buna dreptate!

      Ștergere
    3. Da, este un subiect incitant!
      Între timp, lumea se înșală în raționamente, formule, concluzii, se scrie, încă, filozofie, se mai naște câte un curent artistic și, de ce să nu recunoaștem, oamenii se ignoră , se iubesc, se trădează, se agresează, fac politică, pălăvrăgesc, sunt triști, veseli ori serioși.

      Viața curge!
      și este frumoasă, cu toate neajunsurile ei!

      Ștergere