duminică, 3 ianuarie 2016

„O casă fără cărți

 îmi pare  un corp din care a  zburat sufletul„


Marcus Tullius Cicero,
3 ianuarie  106 (î.H)/7 decembrie 43(î.H)
Homo universalis, personalitate dominantă a secolului I î.e.n., om politic, filozof- cel dintâi care creează terminologia filozofiei latine-,scriitor- cel mai de seamă reprezentant al prozei latine-excepțíonal  orator, retor, bărbat  cult, talentat, neobosit, strălucitor, remarcabil prin claritatea și armonia frazei.
Oratorul, spune el, trebuie să fie un adevărat enciclopedist, să cunoască filozofie, istorie, drept, poezie.

”Pentru Archia„, ”Catilinarele„, „Philippicele”, „Despre orator„,„Despre republică„, „Despre natura  zeilor„, „Despre amiciție„, `„Despre consulat”, „Despre  bătrânețe„...

Dacă un popor liber va avea posibilitatea să-i aleagă pe cei cărora să le încredinţeze soarta (iar dacă vrea să-şi menţină starea îi va alege pe cei mai buni), soarta statelor va depinde de bună seamă de judecata celor mai buni, mai ales că superioritatea celor virtuoşi şi înzestraţi asupra celor slabi este un fapt natural, la fel ca şi supunerea voluntară a acestora din urmă faţă de primii. Se spune însă că această constituţie excelentă a fost distrusă de opiniile eronate ale oamenilor care îi consideră drept cei mai buni pe cei bogaţi şi influenţi sau pe membrii familiilor nobile, fără a ţine seamă de virtute, rar apreciată şi de asemenea rar prezentă. Din cauza acestei erori de judecată a poporului, din moment ce averile unei minorităţi şi nu virtuţile încep să guverneze statul, fruntaşii ţin cu dinţii numele de „cei mai buni”, fără a-l merita în realitate. Căci bogăţiile, aroganţa din cauza numelui, influenţa lipsită de discernământ şi de măsură în viaţa cotidiană şi în politică sunt cu totul ruşinoase, trufaşe şi obraznice. Nu există formă de guvernământ mai degenerată decât aceea în care cei bogaţi sunt socotiţi totodată cei mai buni.
„De  re publica”
Ferm, implicat,împătimit, dar liberal, onest și angajat,sensibil și anxios, ironic,ezitant, etic și estetic, uman,
 Cicero, cicer= bob!

4 comentarii:

  1. O da, mai mult,as aduga cartii ,un tablou si musai iarasi o planta!
    Astea trei,o carte,un tablou,o planta sunt sufletul negrait al caminului care fireste asteapta sa rezonezi cu ele.
    Eu sunt fr suparat cand dau de locatii fara un tablou pe un perete,indiferent ce,dar sa fie acea imagine strajuita de o rama.
    Tabloul e sufletul peretului!
    Daca nu ai si un pic de verde natural ,mi se pare iarasi trist.Indiferent cat de modern ,de artistic ar fi mobilierul prin design.
    Poti cunoaste omul dupa casa sa.
    Daca aceste trei lipsesc,pot sa spuna cat o vrea ca este bun la suflet,sensibil ,iubitor...ca nu-l prea cred!
    Un decor cu suflet amenajat,iti imprima energii pozitive.
    Cred ca m-a ajutat de fr multe ori impotriva bolii,exact acestr factor vizual.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și pentru că astăzi vorbim despre Cicero, el spunea că noi, oamenii, posedăm de la natură dorința neobosită de a găsi și de a restabili adevărul în toate ce sunt; natura nu-i impune omului nimic din ce se dobândește greu.( din cele necesare vieții)
      Poate că tocmai de aceea, între verdele, pe care îl aducem între pereții locuinței, și frumusețea unui tablou care reflectă viața, oricum ar fi ea, stabilim o armonie.
      Armonia spațiului interior!

      Ștergere
  2. Un an bun iti doresc!
    Un an plin de carti, de filme bune, de povesti, de oameni cu care sa le impartasesti!

    RăspundețiȘtergere
  3. O asemenea urare nu prea am primit.Este pe cât de frumoasă pe atât de generoasă, așa că, dacă mi s-ar împlini, tare fericită-aș fi!

    Un AN bun și frumos îți doresc!

    RăspundețiȘtergere