joi, 11 februarie 2016

Cum să nu-ți placă Brahms?!

 Imediat, ideile vin asupra mea, direct de la Dumnezeu și nu numai  că văd teme  distincte cu ochii minții, dar ele  sunt și îmbrăcate în formele, armoniile și orchestrațiile potrivite„. 
Johannes Brahms.

Cum altfel decât extraordinar ar fi putut să fie un concert în care Filarmonica Pitești,într-o formă  demnă de toată stima, și-a îngemănat în program   două compoziții superbe?
  ”Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră în la  minor”,  de J. Brahms  și  
”Simfonia a 9-a, Din lumea  Nouă”, de Antonin Dvorak.
 În zbor melodic,Theo Wolters, un dirijor olandez,
cunoscut și foarte drag publicului  piteștean, o suavă vioară, mângâiată pasionant  de coreeanul Edwin Kim și
 carismaticul Mackim Fernandez Samadaiev, venit   cu violoncelul lui  tocmai din Cuba,  ne-au dăruit  o sută de minute unice.
Și  dacă  n-aș fi știut  subiectul „Dublului concert ” al lui J. Brahms, un fel  de cadou pentru un prieten special, compozitorul Josef Joachim,care tocmai  trecea printr-un divorț, tot m-aș fi bucurat cu tot sufletul de  farmecul duetului„violoncel/ vioară„. 
Splendid dialog în care două  instrumente muzicale își spun povestea lor complicată, o poveste de viață, în care toate sentimentele sunt  sunete care, acolo, pe scenă, parcă se umanizează.
 Dramatismul despărțirii de persoana  iubită, durere și patimă, copleșitor lirism,  panică și  disperare, tristețe, dar și dorința de a învinge, calm și  melancolie, într-un ritm copleșitor ,pentru ca în final, să  triumfe armonia între sentimentele umane și seninătatea peisajului de pe malul lacului Thun .
 Partea a doua a serii ne-a transpus  în Lumea nouă a sfârșitului secolului al XIX-lea, atunci când, invitat în America, Antonin Dvorak a compus  o splendidă simfonie,  a noua.
 Că în ea ar plânge  o  tânără indiancă silită să  se despartă de Hiawatha sau că în realitate crește tumultuos romantismul popular ceh, asta doar compozitorul știe.
 Noi  ne-am simțit sufletele atinse de fiorul unei muzici superbe.
 Felicitări și mulțumiri, Filarmonica Pitești!
 (și nu fiți triști, domnilor  artiști instrumentiști, că, încă, nu aveți casă nouă.. .
 Noi vă iubim !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu